Σύγχρονη Γερμανική Τέχνη και Σύγχρονοι Γερμανοί Καλλιτέχνες

Στις αρχές του 21ου αιώνα η Σχολή της Λειψίας προτείνει μια αναγέννηση της παραστατικότητας που έλκει το διεθνές ενδιαφέρον, καθώς συμβολίζει τον προβληματισμό της γερμανικής κοινωνίας μετά την επανένωση της χώρας.

Μια δεκαετία αργότερα η σύγχρονη γερμανική καλλιτεχνική σκηνή κάνει μια νέα στροφή στην αφαίρεση, με ιδιαίτερη έμφαση στο μοντερνισμό.

Οι σύγχρονοι Γερμανοί καλλιτέχνες που αναφέρονται παρακάτω θεωρούνται πρωτοπόροι της διεθνούς καλλιτεχνικής δημιουργίας και τα έργα τους έχουν υψηλή κοστολόγηση στο χρηματιστήριο της τέχνης.

Gerhard Richter

Gerhard_richter_02_2005_düsseldorfΟ Gerhard Richter έχει μια επαναστατική προσέγγιση της τέχνης, ζωγραφίζοντας με μια θολή παραστατικότητα που αγγίζει τα όρια της αφαίρεσης. Είναι ο πιο ακριβά κοστολογημένος Γερμανός εικαστικός, καθώς τριάντα τρία έργα του έχουν πουληθεί σε τιμές άνω των δέκα εκατομμυρίων δολαρίων.

Georg Baselitz

Ο Georg Baselitz είναι γνωστός κυρίως για τα ερωτικά πορτρέτα του, που συχνά εκτίθενται κρεμασμένα ανάποδα, όπως επίσης και για τα χονδροειδή γλυπτά του, που κατασκευάζει κόβοντας κορμούς δέντρων με ένα αλυσοπρίονο.

Andreas Gursky

Οι φωτογραφίες του Andreas Gursky εκφράζουν την αφαιρετική τάση της γερμανικής τέχνης με την χρήση γεωμετρικών μοτίβων. Το έργο του Rhein II πωλήθηκε έναντι 4.3 εκατομμυρίων δολαρίων, το υψηλότερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για καλλιτεχνική φωτογραφία.

Thomas Schütte

Μαθητής του Gerhard Richter, ο Thomas Schütte δημιουργεί σε διάφορες κλίμακες, από μικρά ζωγραφικά έργα σε χαρτί μέχρι μνημειώδεις γλυπτικές συνθέσεις.

Anselm Kiefer

Το έργο του Anselm Kiefer εκφράζει εικαστικά το σκοτεινό παρελθόν της Γερμανίας. Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε μερικούς μήνες πριν από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και προσπαθεί με τους πίνακές του να συμφιλιωθεί με τις φρικαλεότητες που διέπραξε η γενιά των γονέων του.

Neo Rauch

Ένας από τους πιο περιζήτητους καλλιτέχνες σήμερα, ο Neo Rauch καταφέρνει να ενοποιήσει στο έργο του τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό και τον σουρεαλισμό.

Günther Uecker

Μέλος της ομάδας Zero Group, χρησιμοποιεί χιλιάδες καρφιά για να δημιουργήσει αφηρημένες, στροβιλιζόμενες συνθέσεις σε τρίπτυχα. Το έργο του Haar der Nymphen πωλήθηκε το 2010 για 1.3 εκατομμύρια ευρώ από το Sotheby’s.