Πώς Ορίζεται η Επιτυχία στην Τέχνη;

6265921_origΠότε μπορεί να θεωρηθεί ένας καλλιτέχνης επιτυχημένος; Και πώς ορίζεται η επιτυχία στην Τέχνη; Δεν υπάρχει μια και μοναδική απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα. Κάποιοι καλλιτέχνες θα θεωρήσουν τους εαυτούς τους επιτυχημένους μόνο αν έχουν εμπορική επιτυχία, ενώ κάποιοι άλλοι στοχεύουν στην αναγνώριση από τους κριτικούς ή από το κοινό.

Υπάρχουν και αυτοί που ενδιαφέρονται μόνο να εξωτερικεύσουν αυτό που έχουν μέσα τους, χωρίς να σκέφτονται αν το μήνυμά τους έχει αποδέκτες και ποιοι είναι αυτοί.

Αν συγκρίνουμε τις βιογραφίες καλλιτεχνών που θεωρούνται επιτυχημένοι με τον ένα ή τον άλλο από τους προαναφερθέντες τρόπους, ίσως καταφέρουμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για το πώς μπορεί κάποιος να φτάσει στην επιτυχία στην Τέχνη.

Γιατί δεν αρκεί μόνο το ταλέντο, στην Τέχνη ή οπουδήποτε αλλού. Χρειάζεται σκληρή δουλειά και επιμονή και ένα σωρό άλλα στοιχεία που θα ανοίξουν τον δρόμο για την καλλιτεχνική επιτυχία.

Και το βασικότερο, χρειάζεται να νιώθει ο καλλιτέχνης ότι καίγεται από την φλόγα της δημιουργίας, ότι η τέχνη του και το έργο του βρίσκονται στον πυρήνα ολόκληρου του είναι του, ότι πραγματικά ήλθε η ώρα να φωνάξει με όλη του την δύναμη αυτό που τον τυραννά από την στιγμή που αποφάσισε ότι ο δρόμος της τέχνης είναι ο δρόμος που θ’ ακολουθήσει.

Όπως το θέτει ο Τσαρλς Μπουκόφσκι στο ποίημά του με τίτλο “Ώστε θες να γίνεις συγγραφέας”:

Αν δεν ξεχύνεται από μέσα σου

ενάντια σ’ όλα τ’ άλλα,

μην το κάνεις.

Αν δεν έρχεται, χωρίς καν να το ‘χεις ζητήσει, από την

καρδιά σου και το μυαλό σου και το στόμα σου

και τα σπλάχνα σου,

μην το κάνεις.

Όταν θα ‘ναι στ’ αλήθεια η ώρα,

και αν είσαι ο εκλεκτός,

θα συμβεί από

μόνο του και θα συνεχίσει να συμβαίνει

μέχρι που θα πεθάνεις ή που θα πεθάνει μέσα σου

αυτό.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Και ποτέ δεν υπήρξε.