Πώς ορίζεται η Γερμανική Τέχνη

Η Γερμανία είναι ένα έθνος με σημαντική πολιτιστική ιστορία και ζωντανή σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή.

Christian_Gottlieb_Schick_003Αν και αρκετοί ιστορικοί της τέχνης θεωρούν ότι η γερμανική συνεισφορά στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι είναι αμελητέα μπροστά σε εκείνη της Ιταλίας ή της Γαλλίας, για παράδειγμα, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την σημασία καλλιτεχνών όπως ο ζωγράφος και χαράκτης Άλμπρεχτ Ντίρερ ή ο σύγχρονος εικαστικός Τζόζεφ Μπόις, που σημάδεψαν την εποχή τους και χάραξαν νέους δρόμους στην τέχνη.

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μια μοναδική γερμανική κουλτούρα ή τέχνη. Υπάρχουν πολλές εκφράσεις του γερμανικού πολιτισμού που αλληλοσυμπληρώνονται και συνυπάρχουν παρά την διαφορετικότητά τους. Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην παραδοσιακά ομοσπονδιακή οργάνωση της χώρας.

H Γερμανία απέκτησε κρατική οντότητα μόλις το 1871. Για τις προγενέστερες ιστορικές περιόδους, όταν μιλάμε για “Γερμανική Τέχνη”, συμπεριλαμβάνονται γερμανόφωνες περιοχές όπως η Αυστρία, η Αλσατία και η Ελβετία, όπως επίσης και γερμανόφωνες πόλεις που βρίσκονται ανατολικά των σημερινών γερμανικών συνόρων.

Θεωρείται ότι η γερμανική τέχνη του Μεσαίωνα ξεκίνησε με την Φράγκικη Αυτοκρατορία του Καρλομάγνου. Η Καρολίγγεια τέχνη περιορίστηκε σε κάποια έργα που προορίζονταν για την αυλή του αυτοκράτορα ή κάποια μοναστήρια που ήταν υπό την προστασία του.

Στις αρχές του 20ου αιώνα πολλά καλλιτεχνικά κινήματα ξεπήδησαν στην Γερμανία, με κυριότερο αυτό του εξπρεσιονισμού.

Όταν ανέβηκαν στην εξουσία οι Ναζί, πολλοί Γερμανοί καλλιτέχνες αναγκάστηκαν να αυτοεξοριστούν, καθώς ο Χίτλερ απαγόρευσε την “παρακμιακή”, όπως την αποκαλούσε, αφηρημένη τέχνη. Αυτό γράφτηκε στο συλλογικό υποσυνείδητο της γερμανικής καλλιτεχνικής σκηνής και επηρέασε μεταγενέστερους καλλιτέχνες.

Μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών, πολλαπλασιάστηκαν οι πρωτοποριακές παρεμβάσεις από σύγχρονους Γερμανούς καλλιτέχνες που εξερευνούν δύσβατους δρόμους. H έννοια της “γερμανικής τέχνης” δεν είναι μονοδιάστατη πλέον. Η Γερμανία είναι ένα ανανεωμένο έθνος μετά την επανένωσή της και αυτό αντανακλάται στην τέχνη της.

Το να είσαι καλλιτέχνης στην Γερμανία σήμερα σημαίνει ότι έχεις αφήσει πίσω σου τα στερεότυπα του παρελθόντος, χωρίς να αρνείσαι την ιδιαίτερη γερμανική παράδοση.