Πώς να Γίνετε Καλός Ζωγράφος

Corel-PainterΊσως η ζωγραφική να είναι η αρχαιότερη μορφή τέχνης στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι παλαιότερες τοιχογραφίες που γνωρίζουμε σχεδιάστηκαν πριν από από 32.000 χρόνια, ενώ οι αρχαιολόγοι βρήκαν ίχνη ώχρας, που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για ζωγραφική σε σπηλιές της Βόρειας Αυστραλίας που χρονολογήθηκαν στο 60.000 π.Χ.

Όταν κάποιος σχεδιάζει κάτι σε μια επίπεδη επιφάνεια, με οποιοδήποτε είδος χρώματος (κάρβουνο, ακουαρέλα, λαδομπογιά, ακρυλικό), χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο (βούρτσα, πινέλο, σπρέι ή απλά τα δάχτυλά του), τότε λέμε ότι ζωγραφίζει και ότι ο ίδιος είναι ζωγράφος.

Πώς θα γίνετε όμως όχι απλά ζωγράφος, αλλά καλός ζωγράφος; Δεν υπάρχει μαγική συνταγή, η ζωγραφική, όπως και κάθε τέχνη, έχει κάτι το υποκειμενικό, αυτό που αρέσει σε κάποιον μπορεί να μην αρέσει σε κάποιον άλλο. Εν τούτοις, κάποιοι άνθρωποι έχουν γεννηθεί με ταλέντο στην ζωγραφική, ενώ κάποιοι άλλοι δε μπορούν να εξωτερικεύσουν τον εσωτερικό τους κόσμο με χρώμα και σχέδιο, όσο και αν προσπαθήσουν.

Ένας πίνακας ζωγραφικής μπορεί να είναι νατουραλιστικός και παραστατικός, όπως για παράδειγμα ένα πορτρέτο, ένα τοπίο ή μια νεκρή φύση.

Μπορεί όμως να είναι και αφηρημένος ή μη παραστατικός. Η ζωγραφική μπορεί να πει ιστορίες, να γεννήσει συναισθήματα, να αναπαράγει σύμβολα ή να χρησιμοποιηθεί ως υπόβαθρο πολιτικών μηνυμάτων.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε εξαρχής τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε ασχολούμενος με την ζωγραφική, πού ακριβώς προσβλέπετε. Για να γίνετε καλός ζωγράφος πρέπει ν’ αποφασίσετε με ποια τεχνοτροπία θα εκφράσετε τις ιδέες σας και ποιο είναι το κατάλληλο μέσο για να επικοινωνήσετε με τον θεατή του έργου σας και να του μεταδώσετε το μήνυμά σας.

Και όσο πιο πρωτότυπη είναι η δουλειά σας, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχετε να ξεχωρίσετε και να γίνετε γνωστός και επιτυχημένος. Αναπαράγοντας τις εικαστικές αναζητήσεις άλλων ζωγράφων, δεν θα τραβήξετε την προσοχή των φιλότεχνων. Καθορίστε ένα δικό σας στιλ ζωγραφικής, που θα είναι άμεσα αναγνωρίσιμο και θα αποτελεί την οπτική υπογραφή σας. Και πάνω απ’ όλα αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο, χωρίς κανόνες και προαπαιτούμενα, πέρα από την ανάγκη της αληθινής επικοινωνίας.