Πώς Εκφράζεται η Τέχνη στην Περίοδο της Κρίσης

Τα τελευταία χρόνια, η κοινωνία έχει πληγεί από μια οικονομική κρίση που δείχνει να συνεχίζεται χωρίς σταματημό. Αυτή η κρίση έχει επηρεάσει κάθε έκφανση της καθημερινότητας, αφήνοντας το αποτύπωμά της βαθιά στον καθένα. Όπως είναι φυσικό, η κρίση δεν θα μπορούσε παρά να αποτυπωθεί μέσα από την Τέχνη με έναν οξύ και έντονο τρόπο. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει πλέον μία ολόκληρη σειρά από εκθέσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα με κύριο φόντο τον καιρό της κρίσης.
Η Τέχνη χρησιμοποιείται συχνά για να απαλύνει την ασχήμια της πραγματικότητας. Ακόμη και τα πιο δυσάρεστα γεγονότα λαμβάνουν έναν πιο ανάλαφρο χαρακτήρα ή έστω φαντάζουν λίγο πιο artistαισιόδοξα μέσω της Τέχνης. Πολύ συχνά οι καλλιτέχνες θέλουν να φέρουν στο φως κρυφές πτυχές της κοινωνίας, στηλιτεύοντας πράξεις και συμπεριφορές που κρίνουν ως επιζήμιες για το κοινωνικό σύνολο. Η Τέχνη πολύ περισσότερο είναι κατακραυγή, μια φωνή που αντηχεί στα πέρατα της οικουμένης και προσπαθεί να αφυπνίσει συνειδήσεις.
Αν και φυσικά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η Τέχνη κάνει θαύματα, εντούτοις πολλοί εραστές της έχουν αλλάξει τον τρόπο σκέψης τους μέσα από κάτι που τους συγκίνησε. Ένας ζωγραφικός πίνακας, μια θεατρική παράσταση ή ένα τραγούδι που μιλά για τις κακουχίες των προσφύγων, μια ταινία βασισμένη στα δυσάρεστα κοινωνικά δρώμενα ή μια συλλογή από φωτογραφίες εν καιρώ κρίσης, όλα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν θετικά. Οι πολίτες έχουν ανάγκη την καλλιτεχνική έκφραση. Είναι εκείνη η φωνή που οι ίδιοι δεν έχουν κουράγιο να βγάλουν. Γι’ αυτό και επαφίεται στους καλλιτέχνες της εποχής της κρίσης να γίνουν η φωνή των ανθρώπων.
Έστω και η Τέχνη που προκαλεί, η εκκεντρική ή πολλές φορές η Τέχνη που φαντάζει κάπως άγαρμπη, έστω και αυτή η καλλιτεχνική έκφραση ωφελεί το κοινωνικό σύνολο. Ιδιαίτερα σε εποχές όπου η κρίση δεν περιορίζεται μονάχα στο οικονομικό κομμάτι αλλά τείνει να μετατραπεί σε κρίση αξιών, είναι πολύ σημαντική η συνεισφορά των καλλιτεχνών.