Ιστορία της Γερμανικής Τέχνης

Θεωρείται ότι τα πρώτα δείγματα διακριτής γερμανικής τέχνης δημιουργήθηκαν την Καρολίγγεια περίοδο, υπό την αυτοκρατορία του Καρλομάγνου.

Art_history_Vector_ClipartΕνώ στην Ιταλία η Αναγέννηση εκφράστηκε με γνώμονα το κλασικό μέτρο και την αρμονία, στη Γερμανία βασίστηκε στη μεσαιωνική γοτθική παράδοση, αγνοώντας, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα κλασικά πρότυπα.

Τον 15ο και 16ο αιώνα διέπρεψαν ζωγράφοι όπως ο Hans Holbein ο νεότερος, ο Mathias Grunewald και ο Albrecht Altdorfer, που έκανε δημοφιλή την τοπιογραφία.

Ο πιο σημαντικός όμως καλλιτέχνης της Αναγέννησης στην Γερμανία, που συνέβαλε στον προσδιορισμό της ταυτότητας της γερμανικής τέχνης ήταν αναμφίβολα ο Άλμπρεχτ Ντίρερ. Πριν ιδρύσει το εργαστήρι του στη Νυρεμβέργη, ταξίδεψε στην Γερμανία και στην Ιταλία, απ’ όπου διακρίνονται επιρροές στο έργο του.

Από τον 17ο ως τον 19ο αιώνα οι καλλιτέχνες στην Γερμανία ακολούθησαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά ρεύματα, το μπαρόκ, το ροκοκό και τον νεοκλασικισμό, χωρίς να έχουν να επιδείξουν κάποια καινοτομία ή διαφοροποίηση.

Στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, η γερμανική τέχνη αποκτά μια εντελώς διαφορετική δυναμική. Πολλά καλλιτεχνικά κινήματα γεννιούνται, για παράδειγμα τα εξπρεσιονιστικά Die Brücke και Der Blaue Reiter, ενώ παράγεται και αξιόλογο θεωρητικό έργο, όπως για παράδειγμα στην σχολή αρχιτεκτονικής του Bauhaus.

Στην εποχή του μεσοπολέμου, Γερμανοί καλλιτέχνες όπως οι Kurt Schwitters και Hannah Höch προσχώρησαν στο ντανταϊσμό. Παράλληλα το κίνημα της Νέας Αντικειμενικότητας γεννήθηκε ως αντίβαρο του εξπρεσιονισμού και εκφράζεται με μια νηφάλια, αποστασιοποιημένη αποτύπωση της πραγματικότητας.

Οι Ναζί απαγόρευσαν τη μοντέρνα τέχνη, την οποία χαρακτήρισαν παρακμιακή. Οι πρωτοπόροι Γερμανοί καλλιτέχνες θεωρήθηκαν εχθροί της χώρας και απειλή για τον γερμανικό πολιτισμό.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι καλλιτεχνικές τάσεις που επικρατούν στη Γερμανία είναι κατά κύριο λόγο ο Νεο – Εξπρεσιονισμός και ο Κονσεπτουαλισμός ή Εννοιοκρατία.

Ιδιαίτερη σημασία για την σύγχρονη γερμανική τέχνη έχουν οι εκθέσεις Documenta, που γίνεται κάθε πέντε χρόνια στο Κάσελ, και η ετήσια Art Cologne, στην Κολωνία. Εκεί εκφράζονται οι πιο πρόσφατες καλλιτεχνικές αναζητήσεις όχι μόνο στην Γερμανία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.