Η τέχνη του Jugendstil

Riga_Jugendstil-Ornament_Art_NouveauTo Jugendstil είναι ένα καλλιτεχνικό στιλ που γεννήθηκε στην Γερμανία, στα μέσα της δεκαετίας του 1890 και συνεχίστηκε την πρώτη δεκαετία του εικοστού αιώνα. Το όνομα του προέρχεται από ένα περιοδικό που εκδιδόταν στο Μόναχο με τίτλο Die Jugend (“Νεότητα”), και πρόβαλλε σχέδια Art Nouveau.

Το Jugendstil περιλάμβανε δύο, σαφώς διακριτές, τάσεις. Μια πρώιμη τάση, πριν από το 1900, με τονισμένα φυτικά διακοσμητικά στοιχεία, εμπνευσμένα από την αγγλική Art Nouveau και τις ιαπωνικές εφαρμοσμένες τέχνες και λιθογραφίες. Η επόμενη φάση ήταν πιο αφαιρετική και είχε ως βάση την δουλειά στη Βιέννη του αρχιτέκτονα και σχεδιαστή Henry van den Velde.

To κίνημα του Jugendstil υποστηρίχθηκε με σθένος από μια σειρά εντύπων όπως τα Pan και Die Jugend (1895-1900), Simplicissimus, που ιδρύθηκε το 1896, Dekorative Kunst (Διακοσμητική Τέχνη) και Deutsche Kunst und Dekoration (Γερμανική Τέχνη και Διακόσμηση), που ιδρύθηκαν το 1897.

Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα οι περισσότεροι καλλιτέχνες του Jugendstil, όπως οι Obrist, Eckmann, August Endell, Richard Riemerschmid, Bernhard Pankok και Bruno Paul, είχαν έδρα το Μόναχο.

Στην αρχή του 20ου αιώνα όμως, η αρχική ομάδα του Μονάχου διασκορπίστηκε και τα μέλη της ίδρυσαν καλλιτεχνικά εργαστήρια σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας, το Βερολίνο, τη Βαϊμάρη, το Ντάρμσταντ και τη Δρέσδη, μεταξύ άλλων.

Ο αρχιτέκτονας Henry van den Velde έλαβε μέρος στην έκθεση Εφαρμοσμένης Τέχνης της Δρέσδης. Το πρωτότυπο έργο του, με έπιπλα που είχαν καμπύλες και όχι ευθείες γραμμές, αποθεώθηκε από τους κριτικούς, η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλη την Γερμανία και δέχτηκε πολυάριθμες παραγγελίες. Επηρέασε έτσι σημαντικά το Jugendstil, που μετεξελίχθηκε σε ένα πιο αφαιρετικό και γεωμετρικό καλλιτεχνικό στιλ.

Πολλά από τα αρχικά μέλη του Jugendstil ήταν πρωτεργάτες της ίδρυσης της Deutscher Werkbund, το 1907, συνεχίζοντας τον διάλογο για την παράλληλη ανάπτυξη της τέχνης και της βιομηχανίας και τον συνδυασμό διακόσμησης και λειτουργικότητας, που αργότερα οδήγησε στην ίδρυση της σχολής design του Bauhaus υπό την καθοδήγηση του Walter Gropius.