Η Τέχνη της Νέας Αντικειμενικότητας

Με τον όρο Νέα Αντικειμενικότητα (Neue Sachlichkeit) ορίζουμε ένα καλλιτεχνικό κίνημα που γεννήθηκε στη Γερμανία τη δεκαετία του 1920, μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Το κίνημα αυτό χαρακτηρίζεται από μια παραστατική απεικόνιση του κόσμου με ρεαλιστικό τρόπο, σε αντίθεση με τον ιδεαλισμό του εξπρεσιονισμού.

74Κυριότεροι εκπρόσωποι της Νέας Αντικειμενικότητας θεωρούνται οι Ότο Ντιξ, Μαξ Μπέκμαν και Τζορτζ Γκρος.

Η δεκαετία του ’20 είναι στην Γερμανία μια επαναστατική εποχή, στην πολιτική και την τέχνη. Μετά την ελπίδα που γεννήθηκε με την λήξη του πολέμου, στην χώρα επικρατεί μια αίσθηση ματαιότητας, που εκφράζεται με αποστασιοποίηση από τα κοινά και έναν κυνισμό στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας.

Σε αυτό το γενικότερο υπόβαθρο γεννιέται η καλλιτεχνική τάση της Νέας Αντικειμενικότητας, που εκφράζει μια ρεαλιστική αντίληψη της ζωής, μέσα από την πιστή παραστατικότητα. Η θεματογραφία αντλείται από την έντονη πολιτική και κοινωνική αναταραχή της εποχής.

Καλλιτέχνες όπως οι Ντιξ και Γκρος απεικονίζουν με άμεσο τρόπο θέματα όπως ο θάνατος, η ασχήμια, η βία, τα γηρατειά, η πορνεία.

Ο όρος Νέα Αντικειμενικότητα επινοήθηκε για να εκφράσει αυτό το κίνημα μετά από μια έκθεση τέχνης που έγινε στην Kunsthalle του Mannheim.

Όπως αναφέρει ο G.F. Hartlaub, σε ένα γράμμα στον Alfred H. Barr Jr, του Ιουλίου του 1929: ”Ο κυνισμός και η παραίτηση είναι η αρνητική πλευρά της Neue Sachlichkeit. Η θετική της πλευρά εκφράζεται με τον ενθουσιασμό για την άμεση πραγματικότητα ως αποτέλεσμα της επιθυμίας να αντιμετωπίσει κανείς τα πράγματα εντελώς αντικειμενικά, σε υλική βάση, χωρίς να τα επενδύει αμέσως με εξιδανικευμένες σημασίες” .

Αυτά τα χαρακτηριστικά απαντώνται και σε άλλους τομείς της τέχνης, όπως η λογοτεχνία, η φωτογραφία, ο κινηματογράφος, η μουσική και η αρχιτεκτονική.

Το κίνημα της Νέας Αντικειμενικότητας έπαψε να υπάρχει το 1933, όταν έπεσε η Δημοκρατία της Βαϊμάρης και ανήλθαν στην εξουσία οι Ναζί. Πολλοί εκπρόσωποι του κινήματος έφυγαν από την χώρα αρνούμενοι να δεχτούν το χιτλερικό καθεστώς.