Η Καλλιτεχνική Ομάδα Arbeitsrat für Kunst

Arbeitsrat-fur-Kunst-01Η Arbeitsrat für Kunst (που μεταφράζεται ως “Εργατικό Καλλιτεχνικό Συμβούλιο) ήταν μια καλλιτεχνική ομάδα αρχιτεκτόνων, ζωγράφων, γλυπτών και κριτικών τέχνης, που έδρασε στο Βερολίνο από το 1918 ως το 1921.

Στόχος της Arbeitsrat für Kunst ήταν να μεταδώσει στο ευρύ κοινό τις τρέχουσες εξελίξεις και τάσεις στην αρχιτεκτονική και την τέχνη.

Μια σημαντική συνεισφορά της καλλιτεχνικής ομάδας Arbeitsrat für Kunst στην παγκόσμια τέχνη είναι η καθιέρωση των εικαστικών μοτίβων γνωστών ως “εξπρεσιονιστικός παρεμβατισμός”. Αυτά τα πλούσια σε χρώματα μοτίβα χρησιμοποιούνται συχνά ως φόντο για διάφορες ιστοσελίδες, αλλά και για applications για smartphones. Ένα από τα πιο γνωστά app τέτοιου είδους είναι το Spin Palace app, που προσφέρει πλήθος διαδικτυακών παιχνιδιών όπως blackjack, ρουλέτα, κτλ.

Σε μια προκήρυξη που δόθηκε στην δημοσιότητα την 1η Μαρτίου του 1919 επεξηγούνται οι στόχοι της ομάδας: “Η τέχνη και ο λαός είναι μια αυθύπαρκτη ενότητα. Η τέχνη δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια για τους λίγους, αλλά να βιώνεται και να αξιοποιείται από τις λαϊκές μάζες. Ο στόχος είναι μια συμμαχία των τεχνών υπό την αιγίδα της μεγάλης αρχιτεκτονικής”.

Τα αιτήματα της Arbeitsrat für Kunst ήταν: Η καθιέρωση κάθε σταδίου κατασκευής ως δημόσιο και όχι ιδιωτικό έργο, η κατάργηση κάθε είδους προνομίου, η ίδρυση κοινοτικών κέντρων για την ανταλλαγή τέχνης και ιδεών, η κατάργηση της Ακαδημίας Τεχνών και της κρατικής Πρωσικής Επιτροπής Τέχνης, η απελευθέρωση των επιτροπών αρχιτεκτονικής, πλαστικών τεχνών, ζωγραφικής και καλλιτεχνίας από την κρατική επίβλεψη, η προαγωγή των μουσείων σε κέντρα εκπαίδευσης, η καταστροφή μνημείων χωρίς καλλιτεχνική αξία και η δημιουργία ενός κρατικού μηχανισμού που θα επιβλέπει και θα προάγει την καλλιτεχνική εκπαίδευση.

Ιδρυτικά μέλη της Arbeitsrat für Kunst ήταν οι Bruno Taut, Walter Gropius César Klein, και αρχικός πρόεδρος ήταν ο Adolf Behne. Εκτός από αυτούς το πρώτο μανιφέστο υπέγραψαν πάνω από εκατό αρχιτέκτονες και εικαστικοί καλλιτέχνες από την Γερμανία και όλη την Ευρώπη, πολλοί από τους οποίους συμμετείχαν στις εκθέσεις της ομάδας.

Από τις εκθέσεις αυτές, κυριότερες ήταν οι:

  • “Ausstellung für unbekannte Architekten”, (Έκθεση για τους άγνωστους αρχιτέκτονες ) στο Βερολίνο και τη Βαϊμάρη, το 1919.
  • “Neues Bauen” (Νέο Κτίριο), στο Βερολίνο, το 1920.

Η Arbeitsrat für Kunst επιζητούσε την συμμετοχή του ευρύτερου κοινού στις εκθέσεις τέχνης και αρχιτεκτονικής που διοργάνωνε, όπου ήταν ευπρόσδεκτοι να πάρουν μέρος ακόμη και όσοι δεν ανήκαν στην καλλιτεχνική ομάδα.